Fa felületkezelés

„Az MDF lap festés nem lehet annyira nehéz, én is meg tudom oldani!”
- vélheti a legtöbb amatőr asztalos. „Elegendő hozzá egy ecset, egy kis alapozó meg festék!”

Tényleg megoldható a MDF lap festés ilyen módon is. Az így készült bútorfront azonban nem hasonlítható össze egy olyanfajta termékkel, amit az erre szakosodott cég végez el a legjobb módszerekkel, megfelelő gépekkel és fejlett nyersanyagokkal.

Bár a MDF lap festés az asztalos tevékenységének szerves részét alkotja, alapjába véve azonban jobb, hogyha ezt a feladatot az ehhez hozzáértő vállalkozásra bízzák.

Az MDF (angolul: medium density fibreboard, vagyis „közepes sűrűségű farostlemez”) kiváló bútoripari alapanyag. Nem forgácsból készül mint a forgácslapok, hanem farostból, amelyet gyantával, nagy nyomáson préselnek össze.

Az MDF lehetővé teszi, hogy tetszőlegesre mart, csiszolt felületet festeni lehessen. Jól vágható, ideális alapanyag a felületkezeléshez, festéshez.

Ha próbálkozott valaha házilag (ecset, alapozó, festék, stb. használatával), hogy egy MDF bútorlapot lefessen, akkor valószínűleg hamar rájött, hogy a felület minősége elmarad attól, ami egy professzionális festőműhelyben készül. Az ipari alapanyagok és ipari módszerek alkalmazása nélkül festett MDF bútorlap minősége összehasonlíthatatlan egy olyan termékkel, amit az erre szakosodott cég végez el a legmegfelelőbb technikákkal, felszereléssel és anyagokkal.

Ezért bár az MDF bútorlap festése az asztalos foglalkozásának lényeges részét képezi, alapjába véve mégis szerencsésebb, ha ezt a feladatot az erre szakosodott szakemberre bízzák. Már csak azért is, mert az asztalos műhelyek fűrészporos belső terében az MDF bútorlap festése nem végezhető el megfelelően. Vannak ugyanakkor más érvek is.

A festett bútorlap alapanyaga lehet MDF vagy készülhet fenyő, bükk, kőris, tölgy, juhar, éger, cseresznye deszkából.

A deszkából készült bútorlap lakkozható, pácolható. Ilyenkor érvényesül a fa szép erezetet. Ezt még jobban ki lehet emelni homokfúvással, ami antik hatás eredményez.

Színre festés esetén ideális választás az MDF, amely jól megmunkálható, tartós alapanyag.

Az MDF az utóbbi években egyre népszerűbbé válik. Ez érthető, hiszen jól megmunkálható, tartós, így a belőle készült ajtó hosszú évtizedekig örömet szerezhet tulajdonosának.

A jó megmunkálhatóság mellett az MDF nagy előnye, hogy gazdaságosan és jó eredménnyel festhető akár fényes, akár matt színt szeretne a megrendelő.

A bútor lakkozás szerepe, egyrészről az, hogy megvédje a fát a környezeti hatástól, ugyanakkor kiemelje a fa mintázatát, erezetét, így fokozza a berendezés esztétikai értékét.

Van aki lakkozásnak nevezi a magas fényű festést (pl. zongoralakk). Ezek a tükörfényes felületű bútorok mostanában egyre inkább divatba jönnek. Ezek a magas fényű fedőréteggel bevont, általában sík bútorelőlapok főként a minimál stílus kedvelőinél népszerűek.

A faipari felületkezelés során a bútor felületének csiszolását, izoláló felhordását, alapozását, pácolását, lakkozását, festését, polírozását, antikolását is magába foglalhatja. A megfelelő eljárások és anyagok kiválasztása és alkalmazása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy az elkészült bútor mennyire fog ellenállni a környezeti hatásoknak, és milyen esztétikai élményt jelent majd a tulajdonosának.

Napjainkban a legtöbb magyar asztalos nem tudja vállalni a komoly gépi beruházásokat és a fafeldolgozáshoz szükséges műhely fenntartását. Erre persze nincs is feltétlenül szükség, hiszen a bútorlap méretre szabatható, bútorfront készen is kapható, az asztalos pedig csak az összeszerelést végzi.

Vannak azonban olyan esetek, mikor az előre készített szabvány bútorfront nem felel meg az ügyfél igényeinek. Tipikusan ilyen eset, mikor faltól-falig terjedő konyhabútort kell készíteni, amelyet nem lehet pontosan kitölteni szabványos méretű bútorfrontokkal.

Ilyenkor a legesztétikusabb megoldás egyedi bútorfront készítése meghatározott méretben és az ügyfél igénye szerinti felületkezeléssel.

Egy ügyfelünk mesélte a következő történetet:

„A feleségem festőművész, és egy kiállítására antik hatású képkereteket szerettünk volna készíteni. Körülnéztem a neten, hogy milyen eljárások vannak. Előtte azt hittem, hogy ehhez elég lesz néhány vegyszer meg egy ecset, esetleg egy kis csiszolóvászon. Mikor azonban megtudtam mivel jár, úgy döntöttem inkább profira bízom ezt a munkát!”

Wood Heart Bt.

Telephely:

2013 Pomáz

Ipartelep utca 154/782.

Telefon

Fa felületkezelés, mdf bútorlap festése, mdf felületkezelés

Mobilról kattintva azonnal hívható!

E-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Keresés

Felületkezelés kínálat